ANBI
Refugee Company is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), wat betekent dat we geen successierecht of schenkingsrecht hoeven te betalen over erfenissen en schenkingen die we ontvangen in het kader van het algemeen belang. Ook als wij donaties doen in het algemeen belang, zijn die vrijgesteld voor het recht van schenking. Giften aan Refugee Company zijn onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomsten- of vennootschapsbelasting, zie https://goededoelen.nl/geven/geven-en-belasting.
CONTACT
Stichting Refugee Company
H.J.E. Wenckebachweg 48
1096 AN Amsterdam
info@refugeecompany.com
06 – 2803 7023
ADMINISTRATIEGEGEVENS
RSIN/fi/ANBI (fiscaalnummer): 855665592
KVK 64437094
BTW NL855665592B01
NL24 TRIO 0254 7867 90 Stichting Refugee Company
DOELSTELLING
Refugee Company draagt bij aan een inclusieve samenleving door:
- Mensen met een vluchtelingenachtergrond te helpen economisch onafhankelijk en zelfredzaam te worden door werk te vinden, betaald of op vrijwillige basis. Door mee te doen worden mensen sterker en gelukkiger.
- De samenleving te inspireren open te staan voor mensen met een vluchtelingenachtergrond, ze te waarderen en bij te dragen aan hun zoektocht naar een betekenisvol leven in Nederland.
BESTUUR
Michiel Lensink: Voorzitter
Vivian Almouhana – Bieseman: Penningmeester
Ingrid van den Elsen: Algemeen bestuurslid
Henk Jan Beltman: Algemeen bestuurslid
BELONINGSBELEID
Het bestuur verricht zijn taken onbezoldigd. Voor de salariering van team- en directieleden werkzaam in de Stichting Refugee Company gebruiken we de CAO Zorg en Welzijn als uitgangspunt.
STATUTEN
THEORY OF CHANGE
JAARVERSLAGEN
Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2017
Jaarverslag 2018
Jaarverslag 2019
STAKEHOLDERS DIALOGEN
In de stakeholder analyse hebben we alle betrokken partijen in kaart gebracht. We hebben deze gerangschikt naar primaire en secundaire stakeholders. We vinden het belangrijk om in gesprek te blijven met onze stakeholders ten behoeve van onze impact en innovatiekracht.
De komende tijd willen we deze dialogen nog beter structureren. De dialooganalyse is hievoor een eerste aanzet.